Koupit nebo pronajmout?
Nemovitost
Lokalita

Poradna

Svoje dotazy pište na email info@kometareality.cz. 

 

Dobrý den, jak je to nyní s úhradou daně z nabytí? Děkuji moc za odpověď a vysvětlení.

Radek V., Rousínov

Odpověď: Dobrý den Radku, od 26. září 2020 došlo ke zrušení této daně a to zpětně k  prosinci 2019 kde poplatníkovi daně vznikla povinnost podat daňové přiznání z prodeje do 31.3.2020. Zjednodušeně řečeno: Každý kdo prodal nemovitost v prosinci 2019 (vložení kupní smlouvy na příslušný katastr nemovitostí společně s návrhem na vklad od tohoto období) a dále, je od této daně osvobozen.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Zdravím, mám dům v dědické řízení a rád bych ho co nejdříve prodal. Kdy budu moct?

Miloš Z., Vyškov

Odpověď: Dobrý den Miloši, takovou situaci řešíme poměrně často. Spěchá li prodávající na prodej nemovitosti a stále není skončeno dědické řízení, postupujeme takto. Nemovitost navštívíme a nachystáme kompletní prezentaci. V průběhu dědického řízení začíná prezentace nemovitosti a hledáme kupce. Tyto zájemce o prohlídku samozřejmě informujeme o tom, že zde probíhá dědické řízení a uvádíme pouze přibližný termín ukončení. Pokud i přesto má kupující zájem o koupi chystáme již veškeré podklady k prodeji (kupní smlouvy aj.). Jakmile řízení skončí, okamžitě podepisujeme potřebné dokumenty k převodu. Výhodou je úspora času kdy při skončení řízení již máme kupce s penězi. Pokud byste chtěl využít našich služeb, budeme rádi, pokud nás budete kontaktovat.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je potřeba a jak postupovat při převodu bytu z matky na dceru darem? Platím zde nějakou daň? Byt je v osobním vlastnictví. Děkuji za odpověď.

Helena K., Brno

Odpověď: Dobrý den Heleno, v první řadě je nutné nechat vypracovat Darovací smlouvy na základě které se byt na katastru nemovitostí převede. Pak již samozřejmě probíhá samotný převod na KN. Co se daní týče tak bezplatné převody darovací smlouvou mezi rodinnými příslušníky a to pouze v řadě přímé což vy jako matka s dcerou jste, nepodléhají ani  dani z nabytí ani z daně z příjmu. V případě Vašeho zájmu se na nás neváhejte obrátit a my celý proces uděláme za Vás.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Zdravím, mám v úmyslu prodat svůj dům cca 30 km od Brna a jsem si vědom mé povinnosti opatřit si energetický štítek. Mám přízemní domek o zastavěné ploše cca 90 m2 a bohužel bez plánů. Díval jsem se na internetu a je to pro mě dost nesrozumitelné. Ceny na internetu začínají do 3 tis. korun ale ve chvíli kdy jsem si zavolal a službu poptával tak mě byly sděleny příplatky jako zaměření další 3 tis., cestovní náklady i 8 Kč na kilometr, další příplatky za metry čtvereční a v celkové ceně jsem se pod 6,5 tis. na Moravě nikde nedostal a to navíc ve většině případů ještě plus 21% DPH. V Praze jsou nabídky do 4 tis. ale vzhledem ke vzdálenosti a nákladům na cestovné bych byl na 10 tis. Dům chci prodat přes realitní kancelář a v domnění, že jako jejich klient dostanu slevu jsem ani zde nepochodil a pod 6 tis. + DPH se nedostal. Zajímalo by mě jak se může běžný člověk v těchto nabídkách vyznat? Jsou možné tak značné rozdíly v cenách (Praha vs. Brno). Děkuji.

Vladimír okres Břeclav

Odpověď: Dobrý den, na internetu se opravdu objevuje mnoho nabídek a ne všechny jsou srozumitelné. Je pravdou, že jedna věc je zpracování PENB (průkaz energetické náročnosti budov) a druhá samotné zaměření a zajištění podkladů pro samotné vypracování. Jsou ovšem firmy, které si svoje marže na zpracování PENB až nepřiměřeně nadsazují. Samotná nepřehlednost ceníků jim nahrává tahat z lidí více peněz a přitom navenek působit levně. Cenový rozdíl mezi Prahou a Brnem je pouze v množství konkurence. V tuto chvíli máte dvě možnosti. Telefonicky si ověřit finální cenu za kterou vám jednotlivé firmy PENB zpracují a doufat, že to aspoň v jednom případě vyjde. Druhou možností může být počkat cca do poloviny dubna kdy budeme spouštět zpracování energetických štítků v rámci naší RK. Jen pro příklad bude cena v případě prodeje domu přes naši RK následující: 2600,- Kč energetický štítek, 550,- Kč zaměření a cestovné 0,- Kč v případě následného prodeje. Celkem tedy 3.150,-Kč bez jakýchkoliv dalších nákladů (nejsme plátci DPH). V případě zájmu nás již nyní můžete kontaktovat a domluvit schůzku.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Dobrý den, rád bych vyřešil svůj problém a potřeboval bych radu. Před dvěma lety jsem si půjčil sto tisíc na nenadálé rodinné události od společnosti xxx. Nyní je na mém domě zahájeno exekuční řízení na téměř trojnásobnou částku. Cena mého domu je dle odhadu 3,5 mil. ale nabídková cena za kterou má jít do dražby je pouze 2,3 mil. Jsem ochoten dům prodat a koupit si za zbytek peněz menší domek ale počítal jsem s vyšší částkou. Poraďte prosím co dělat. (dotaz přepsán z telefonního hovoru)

František D. Hodonín

Odpověď: Dobrý den, v dnešní době je opravdu mnoho poskytovatelů nebankovních půjček u kterých snadno přijdete nejen o peníze ale i o nemovitost. I přes to, že dražba je již za tři týdny je zde možnost vyplacení půjčky a tím zastavení samotné dražby. Jako poskytovatelé jsme schopni zajistit vyplacení exekučních nároků, zastavení dražby nemovitosti, prodej vaší nemovitosti za reálnou tržní cenu, zajistit menší domek pro bydlení a díky rychlému a profesionálnímu přístupu vám ušetřit nemalé peníze. Veškeré podobné případy řešíme i těsně před začátkem samotné dražby. Každý případ je samozřejmě individuální.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Zdravím, na internetu jsem našel nabídku domu na klíč ve Vranovicích. Zajímalo by mě několik věcí. Jak probíhá financování, zda nemůžu o peníze i dům přijít, co je myšleno na klíč a na kdy je plánováno dokončení (předání domu).

R.V. Rajhrad

Odpověď: Dobrý den, opravdu jsme jako výhradní zástupci při prodeji oprávněni nabízet rodinné domy na klíč. Začnu tedy postupně. Financování probíhá na etapy. Po podpisu příslušných smluv začíná výstavba. Klient vždy platí po dokončení každé z etap tudíž se nemůže stát, že by zaplatil zálohu a něco nebylo dokončeno jak se v ČR poměrně často stává. Pokud jde o financování hypotéčním úvěrem tak zde máme na výběr z několika bankovních institucí, které zafinancují samotnou výstavbu. Vystavbou na klíč je myšleno do slova a do písmene předání klíčů a můžete se stěhovat. Předání prvních domů je plánováno na začátek léta. V případě zájmu o více informací, použitých materiálů při výstavbě nás neváhejte kontaktovat.

Miroslav Rymeš

---------------------------------------------------

Dobrý den, údajně při podání daňového přiznání již nemusí být znalecký posudek. Je to pravda? Děkuji

B.K. Brno

Odpověď: Dobrý den, přesně jak píšete, opravdu od 1.1.2014 již nemusí být znalecký posudek při podání daňového přiznání s vyjímkou pozemků s trvalými porosty. Pozor ale na právní účinky vkladu práva, ty musí být po tomto datu . Současně s tím jsou i nové formuláře. Hodnotu nemovitosti posuzují přímo na finančním úřadě a pokud jim cena nevyjde tak si můžou zpětně vyžádat znalecký posudek. Celý tento proces daňových povinností je v rámci našich služeb zcela zdarma. V případě potřeby se na nás neváhejte obrátit.

Miroslav Rymeš

-----------------------------------------------------

Dobrý den, rád bych věděl co se pro mě při prodeji domu v Brně změnilo s novým občanským zákoníkem.

A.K. Brno, Řečkovice

Odpověď: Dobrý den, od 1. ledna 2014 vstoupil v platnost nový občanský zákoník a opravdu se změnil poměrně výrazně. Kdybych zde měl rozepsat všechny změny tak by sem snad ani nevešly. Veškeré změny v rámci našich služeb již máme zavedeny v nových smlouvách, daňových povinostech apod. Celý proces prodeje podřizujeme již novému zákoníku tak aby se naši klienti vyhli případným postihům. V případě, že Vás bude zajímat více informací a nebo budete chtít využít našich služeb, neváhejte nás kontaktovat.

Miroslav Rymeš

-----------------------------------------------------

Dobrý večer, zajímal by mně pouze váš názor. Chci prodat dům v Kyjově a zajímá mně zda je nyní vhodná doba na prodej. Děkuji za upřímnou odpověď.

M.D. Kyjov

Odpověď: Dobrý den, v dnešní době se přou i odborníci sledující nespočet statistik vývoje cen. Všeobecně víme, že ceny v poslední době spíše stagnují a nebo lehce rostou. Nelze jednoznačně říci zda prodat nyní a nebo počkat každopádně je to vždy o typu nemovitosti. Mluvíme li o starším domě který není obydlen a zhodnocován (pronajímán apod.) pak moje odpověď zní prodat. Proč? Každý dům stárne a náklady na jeho údržbu mnohdy překračují případnou vyšší prodejní cenu v případě růstu. Je to ale opravdu o daném typu nemovitosti a vše lze s určitostí říci až po prohlídce domu. Budete li mít zájem, neváhejte nás kontaktovat a pokusíme se zvolit co možná nejlepší variantu. V dané lokalitě máme několik profesionálních makléřů denně k dispozici včetně víkendů.

Miroslav Rymeš

------------------------------------------------------

Dobrý den, ráda bych vám nabídla z důvodu rozvodu svůj dům k prodeji a zajímalo by mne, jaké služby v rámci prodeje poskytujete. Děkuji.

Renata D. Brno venkov

Odpověď: Dobrý den Renato, veškeré naše služby najdete na našich stránkách. Základní námi nabízené služby, tržní ocenění a návrh ceny na místě, propagace na inzertních portálech, vypracování kupní smlouvy a návrhu na vklad, smlouva o úschově a s tím spojená samotná advokátní úschova, vklad na katastr nemovitostí, vyřízení hypotéčního úvěru a zajištění dokumentace pro případného kupujícího, přepisy energií u příslušných dodavatelů, znalecký posudek pro potřeby finančního úřadu, daňové přiznání, právní konzultace aj. Dále můžete využít doplňkových služeb s výraznou slevou na stěhování, zednické práce apod.

Miroslav Rymeš

-------------------------------------------------------

Dobrý den, chtěl bych prodat v Brně byt a požaduji 1,8 miliónu. Zajímalo by mě, kolik zaplatím daň z převodu. Děkuji za odpověď.

Petr T. Brno

Odpověď: Dobrý den Petře, od 1.1.2013 byla zvýšena daň z převodu nemovitostí ze 3% na 4% což by znamenalo v případě prodeje Vašeho bytu za cenu 1.800.000,- Kč uhrazení daně ve výši 72.000,- Kč.

Miroslav Rymeš

 

Vzhledem k platnosti zákona o ochraně osobních údajů zde neuvádíme žádné osobní údaje.

Na vaše dotazy odpovídá jednatel společnosti Kometa reality Brno s.r.o. Miroslav Rymeš.

    Vytvořit poptávku

    • Byty
    • Domy
    • Rekreační objekty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Ostatní
    • Zahraniční

    Upřesnit

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Lokalita

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci

    Vyhledat vhodné nemovitosti

    • Byty
    • Komerční nemovitosti
    • Pozemky
    • Zahraniční

    Upřesnit

    Vyhledat fulltextově

    Cena a plocha

    m2
    m2
    m2
    m2

    ... nebo vyberte celý kraj či okres

    Lokalita

    Vlastnictví

    Konstrukce

    Typ budovy

    Vybavení

    Charakteristika

    IS sítě

    Umístění v obci